Varya Kemi

Star Wars and Luk Skywalker and vestačke ruke

Robotika — Autor flylord @ 23:19

Da li ste sečate scene kad Luk Skajvokeru tatko odseca šaku. Bila je tako srceparajuća, ali Luk nije obračao pažnju na to.. Pitate se zašto?

Pa imao je tehnologiju koja je omogućavala da dobiju novu šaku, robotsku, koja apsolutno isto izgleda i radi kao stara. I to je čist SF za obične ljude, ljude koji nisu čuli za Touch Bionics i njihov novi proizvod i-Limb u kombinaciji sa livingskin tehnologijom

Aj pogodite koja šaka je prava: leva ili desna?

i-limb 

 I pogledajte ovu demonstraciju

 (i slika i video su vlasništvo Touch Bionics-a i skinuti su sa njihovog sajta)


Kenguri koji skaču po drveću

Ekologija — Autor flylord @ 23:01

Dugo sam mislio da kenguri žive samo na zemlji, i da trčkaraju i skakuću naokolo, dok jednom nisam saznao i jednu vrstu koja živi na drveću Surprised. Englezi ga zovu drveni kengur, ili kengur sa drveta... (tree kangaroo). I od svih vrsta koje sam video, ubedljivo je najlepši i najsimpatičniji.I zanimljivo mi je da može da, bez opasnosti da se povredi, skoci sa jedno 15-20metara visine na tlo...

Pogledajte video ove predivne životinjice. I samo da napomenem, da je i on pred istrebljenjem, zahvaljujući nama ljudima

 

 


Električni automobili - da ili ne, pitanje je sad.

Ekologija — Autor flylord @ 01:36

Da li uopšte posedujete svest o ekologiji... o prirodi... o tome da ne živimo sami na ovoj planeti, da ne treba samo nama da bude dobro. I da ako je ostalima loše, to ne znači da je i nama dobro. Možda delimično možda ponekad.

Od 60-ih godina, pa na vamo, sve više jačaju raznieko pokreti, koji se bore za smanjenje zagađenosti, očuvanje šuma, prirode... Za smanjenje potrošnje fosilnih goriva koja važe za veoma velike zagađivače. Tu upadaju, i savršeno se uklapaju novi/stari vidovi pogona (tj goriva) za automobile i još neka druga vozila. U poslednje vreme se dosta razvijaju hibridni automobili, ali nadolaze i čisto električna vozila. 

Nekad su to zanimljiva prevozna sredstva, kao što je na primer Segway, a nekad jako dobro odrađena vozila marke Tesla (Tesla motors).

Kako dobro napreduje razvoj, trebali bi da budemo oduševljeni, srećni, zadovoljni. Sve je super. Umesto fosilnih goriva koristimo električnu energiju, koja ne zagađuje. Koja se lako dobija, obnovljiva je, postoje sve bolje baterije. Električni motori iskoriste jako veliki  procenat energije koja im se da, čak i do 90%. Čisto za poređenje, motori sa unutrašnjim sagovanjem imaju efikasnost 10-30% (zavisi kako se posmatra i zavisi kako koji motor). Sve ostalo se gubi. A to su ogromni globalni gubici energije. 

I ovo zvuči tako idilično i super... Ali... Na žalost uvek ima neko ali. U ovom slučaju to je izvor te električne energije potrebne za kola. Neki su jako neefikasni, neki strašno zagađuju, neki su jako skupi.

1) Hidro elektrane. Super fora, čista energija, obnovljiva energija... ekološka i zelena. A da li je zaista tako? Katastrofalan uticaj na lokalni živi svet. Đerdap je na primer, istrebio skoro sve (ako ne i sve) vrste jesetri koje su se mrestile u Dunavu. A bilo je vrsta koje su teške i preko 1000kg. U nekim krajevima planete dolazi do povećanja temperature, i samim tim će da se smanji nivo reka i jezera i količina tekuće vode.To znači da ova energija baš i nije obnovljiva. A nije ni ekološka. Efikasnost je i do 85%. A i vode nema baš dovoljno uvek...

2) Termoelektrane: Mislim da su one primer zagađivača. Ali jako bitno, mogu da se naprave bilo gde. Tamo gde nema vode, vetra, sunca... I da naponem, otpad iz termoelektrana je često nisko radioaktivan... Efikasnost im je oko 30-40%

3) Solarne elektrane. Svetski rekord efikasnosti je oko 40%, i to sa jako dobrim koncentratorima. Obično je oko 15%, tako da je ta energija jako skupa, i zahteva velike subvencije. Zbog niske efikasnosti, pogodna je samo za male sisteme, pogotovo za grejanje vode. Velike solarne elektrane zauzimaju jako veliki prostor i imaju jako veliki negativan uticaj na lokalnu klimu. Tako da nisu bas prirasle prirodi za srce. Rade samo danju, ali je izvor energije jako dugovečan. Barem se svi nadamo tome

4) Vetrenjače - takođe veliki sistemi menjaju lokalnu klimu, a ako bi pravili baš gigantske sisteme, promenili bi tok i inteziter vetra, i samim tim bi došlo do velikih  gubitaka, i jako velikog negativnog uticaja na prirodu. Efikasnost oko 40%.

 i tako dalje i tako dalje. Nema potrebe da navodim sve sisteme. U svakom slučaju ako ne bude ništa sa termonuklarnim elektranama, crno nam se piše. Upotreba električnih vozila će drastično da poveća zahteve za električnom energijom, koju ili nećemo moći da proizvedemo ili ćemo da uništimo prirodu, samo ovaj put na malo drugačiji način. 

 I na kraju, opet se sve svede na onu čuvenu: ko uzme kajaće se, ko ne uzme kajaće se. Sta god da se desi, biće loše ba globalnom planu. 

Možda će nam bude bolje, onog momenta kad čovečanstvo (ali celo), shvati da je čovečanstvo bitno. A ne jedinka. Jedinka dođe i ode... A ljudska rasa je ta koja treba da živi i dalje. 


Južne vesti - regionalne dnevne novine

Reviews — Autor flylord @ 14:29

Još malo, pa je prošlo tačno tri meseca kako smo (zvanično) pokrenuli sajt sa vestima za južnu Srbiju. Cela ideja se bazirala na tome, da tzv nacionalni mediji, o južnoj Srbiji izveštavaju samo kad se radi o crnoj hronici. A i često se dešava da kasne sa nekom informacijom. Skoro smo mi objavili jednu vest o jeftinim letovima, neki nacionalni mediji su kasnili po 1-2 dana sa tom informacijom. Koja je svrha medija, ako sve objave sa zakašnjenjem.

Možda bi neko bio i skeptičan da će ovaj projekat da uspe sa svojom misijom. Ali, mogu reći da smo i više nego zadovoljni sa postignutim rezultatima. Imamo preko 770 objavljenih tekstova, oko 350-450 poseta radnim danom (a pikovi idu do 700). Linkuje nas sve više sajtova, linkuju nas na forumima kao relevantan izvor informacija... I što je, po meni, jako bitno, čitaoci nam dosta dolaze sa jednog od 2 najveća domaća agregatora vesti. Tamo se naši tekstovi nalaze zajedno sa tekstovima najpopularnijih i najvećih medija u Srbiji, ali i pored toga, citaoci dolaze kod nas. Štaviše, vesti.rs su nam i najveći referal. To mi samo govori da Južne Vesti idu pravim smerom i pravcem

I da naglasim. Mi samo (za sada) objavljujemo vesti. Bez unošenja bilo čijeg mišljenja. Tako da ne naginjemo nijednoj političkoj struji.  Možda je to nekom čudno, ali to je naš izbor.

Planiramo da zaposlimo nekog novinara, a i imamo još dosta dobrih ideja za unapređenje celog projekta. Ali sve u svoje vreme...

U svakom slučaju ako vas zanima, i ako vam treba, posetite Južne Vesti. Ili samo širite dalje vest da postojimo.

Ako neko bude hteo da pokrene sličnu priču za svoj kraj, svoj region... neka se javi. Možemo da pomognemo. 


Zašto pijes flaširanu vodu?

Ekologija — Autor flylord @ 22:47

Flaširana voda je jedan od fenomena, koji mi odavno oduševljava. Mnogi krajevi Srbije imaju dobru i kvalitnu vodu iz vodovoda, tzv. česmovaču. Na primer, Niš se hvali da ima najbolju i najkvalitetniju vodu u celoj Srbiji. Mnogi stanovnici se time ponose i to ističu kao jednu od dobrih strana Niša. Pa zašto onda kupuju flaširanu vodu?

Ljudi masovno kupuju flaširanu vodu. Vodu ubačenu u plastične flaše... Flaše koje završe na đubrištu. Najgore od svega je sto se ogroman procenat tih flaša ne reciklira, a plastika je ekstremno otporna na uslove koje vladaju u prirodi, i u neizmenjenom obliku može da izdrži jako jako dugo. 

Jedna od najvećih ironija u flaširanoj vodi, je da se često puni vodom iz vodovoda... Kod nas ovo nije toliko uzelo maha, koliko u nekim drugim državama. 

Kako uopšte shvatiti smisao ovoga... i uopšte smisao čovekovih dela

 (Dalje)

Sportske povrede i informacije o njima

zdravlje — Autor flylord @ 22:28

Ako se bavite sportom, jako su male šanse da baš nikad ne zaradite neku povredu. Na žalost to je surova istina koja nas sve prati. Neke manje povrede možete i sami da sanirate, ili će jednostavno da nestanu same od sebe. 

Bez obzira da li idete kod lekara ili ne (što bas i nije pametno, mada je ponekad beskorisno) ipak jako bitno da poznajete svoje telo i da imate, makar osnovno poznavanje povreda.Veliki problem, koji sami izazivamo, je da neke povrede samo ignorišemo. Mene lično često mrzi da idem kod lekara, jer sam imao dosta negativnih iskustava. E tu nastupa, internet. Što neko reče, google sve zna. Tako sam i uspeo da nađem i ovaj sajt http://www.sportsinjuryclinic.net/

Može da vam jako bude koristan...


RATEL se oglasio povodom IQ kviza i potencijalne prevare

Generalna — Autor flylord @ 15:39
Републичка агенција за телекомуникације је примила одређен број жалби корисника телекомуникационих услуга на услугу забавног типа под називом Интернационални тест интелигенције која се активира преко Интернет странице:

http://www.quiz2you.com/iq/?c=381&l=sr&t=50068

No fun

Након решавања теста, да би добио резултат, корисник уноси број свог мобилног телефона у одређено поље на Интернет страници. Корисник потом добија кôд за потврду, путем СМС поруке. Након слања овог кôда преко Интернета, свака следећа порука коју корисник прими са броја 7474 наплаћује се 150 динара, плус порез, чега корисници најчешће нису свесни, захваљујући намерно нејасном упутству. Наиме, у условима који су наведени при дну странице, ситним, скоро невидљивим текстом, наведено је следеће: „Rešavanjem testa inteligencije postajete član Kluba Igre. Pretplaćivanjem na ovu uslugu imate mogućnost preuzimanja tri igre, jedne mp3 melodije i jedne pozadine za mobilni telefon za samo 150 din po sms-u (porezi nisu uračunati u cenu). Naplata je svaki treći dan po jedan sms''.

При дну стране се налази и линк Uslovi & Odredbe za 150 din po sms-u (maks.2 sms-a nedeljno) . Услови и одредбе садрже девет исцрпних, али делимично непрецизних и нејасних, чланова, у којима су, између осталог, наведене и следеће битне одредбе везане за надлежност:
•    Da biste poništili sporazum u okviru predviđenog perioda za poništenje, pošaljite obaveštenje o okončanju sporazuma putem imejla na support.rs@timwe.com ili poštanskim putem na TOTAL TIM, adresa:
Av. Infante Santo, 2H, 3rd floor. 1350-178 LISBON - PORTUGAL

и
•    Ovim sporazumom i upotrebom veb sajta i USLUGE od strane KLIJENTA upravlja se i određuje u skladu sa važećim zakonima Irske. Za sva dalja pristajanja po bilo kojoj osnovi u vezi sa ovim Sporazumom sa vaše strane, nadležni su sudovi u Irskoj.

Овде је реч о услузи са додатом вредношћу, односно слању СМС порука ка кратким кодовима (четовороцифреним бројевима). Такве поруке имају посебно дефинисану цену и не улазе у бесплатни саобраћај, при чему се и пријем порука такође може наплаћивати.

Корисници су се жалили да нису схватили да, уместо да само добију резултате теста, постају претплатници и добијају по две Wap Push поруке недељно. На тај начин се претплатников месечни рачун може увећати и до 1.500 динара, плус порез. Посебну забуну уноси чињеница да се овде наплаћују и СМС поруке које корисник прима. Због тога РАТЕЛ упозорава кориснике да приликом коришћења услуга забавних садржаја на Интернету пажљиво прочитају  услове, нарочито оне који се односе на евентуалну цену и процедуру отказивања услуге.

У складу са чланом 84. став 5. Закона о телекомуникацијама („Службени гласник РС“ бр. 44/03, 36/06 и 50/09-УС), Републичка агенцији за телекомуникације је мобилним операторима послала захтев да доставе копију Уговора који се односи на услове коришћења броја 7474, уз напомену да рекламирање услуге мора бити у складу са Одлуком о обавезама које има пружалац услуга са додатном вредношћу, коју је донела Републичка агенција за телекомуникације и која се налази на Интернет страници Агенције (Одлука).

Izvor Ratel

DANE INDIJE U BEOGRADU

razonoda — Autor flylord @ 00:57

Ako već niste bili, propustili ste jako zanimljivu stvar

DANE INDIJE U BEOGRADU

 

Subota uveče u Beogradu može da se provede na različite načine, a ja sam je proveo sasvim mirno.

Koncert grupe Kamala bio je jedan od onih nenapornih događaja, gde sedite kao u bioskopu – jer baš takva je i sala Centra za Kulturnu Dekontaminaciju gde su se danas održali Dani Indije. U tako malom prostoru publika je uvek blizu izvođačima, pa bude i tapšanja u ritm, pevanja na lalala, cupkanja u mestu...

Uspeo sam da napravim i par fotki: sigurno vidite da su svirali neke tradicionalne instrumente, možda deo nekih slajdova indijske kulture i Violetu Purhmajer kako izvodi neke tradicionalne, a kasnije i neke modernije indijske plesove.

Muzika indije, za one koji nisu imali prilike da je čuju, sasvim je raznolika. Ima brzih, sporih, jako ritmičnih, i jako meditativnih (što se kaže ambijentalnih) pesama, a ovde se moglo čuti od svega toga pomalo. Grupa Kamala ima i nekih autorskih stvari – za one koji vole muziku Enye i Loreene McKennitt, pun pogodak.

Sve ovo NIJE samo prazna priča koju ste propustili. Nešto slično ovome, najavili su, ponoviće se na istom mestu u petak (znači 27. novembar), verovatno opet oko šest-sedam sati uveče. Ima tu i nekih flajera za jako zanimljive vegeterijanske restorane, časove joge zvuka (kirtani joga), indijskog plesa, i novootvorene tzv. vedske akademije koju možda vredi proveriti.

Pa, ako neko zainteresovan i ode, neka javi utiske – meni je lično bilo fenomenalno, samo još da su i tu neku hranu uključili.

 

Evo par slika:

 

 

 

 

 

 

 

Napisao, i tamo bio, a zatim i uslikao: fatespinner

 

Ni slike ni tekst, iz ovog posta, se ni pod kojim uslovom ne smeju kopirati niti koristiti u bilo koje svrhe bez eksplicitne dozvole autora

 

 


Naše reči

priroda i bol — Autor flylord @ 03:49
Koje to reči zaslužuju da budu nazvane opisom tuge i žala?
Koje to reči zaslužuju da budu pozvane u trenucima sete?
 
Samo reči koje ne mogu ni izgovorene biti
 
Reči bešumne i mračne
mračne kao Smrt
 
Reči koje nas ubijaju, i kidaju
i u tamu bacaju
 
Reči kojih ne smemo ni da se setimo
Reči uklete 
I reči koje kraj donose
I nas odnose
U bezdan života
U bezdan, kome svi pripadamo
U bezdan, u koji svi tonemo
 
Gonjeni našim strahom
i našim rečima
Rečima koje samo mi zaslužujemo
I koje ćemo čuti
Tek kad nam kraj dođe
Kraj koji zaslužujemo
 

Ne daj da se razbolim pa da idem kod lekara

zdravlje — Autor flylord @ 22:31

Malo dosta kasnim sa ovim postom, ali bolje ikad nego nikad. Mada bi bolje bilo da se kaze: bolje prerano nego prekasno. Ali opet, sve zavisi od situacije.

E pa, razbolim se ja (nenamerno, ali svojom greskom), i prosle zime sam dobio upalu srcane maramice, sto i nije tako strasno, nije bas uvek smrtonosno. Prelezim ja to lepo i sve bi ok, dok mi se nisu opet javili simptomi pre jedno mesec ipo ili 2 meseca. I odem ja kod svog lekara, ona mi odma da uput za kardiologa i kad sam otisao kod lekara pozelim da se nisam ni razboleo, ali ne zbog toga sto je bolest gadna, nego zbog lekara

Prvo, uspeo sam da pogodim istog lekara ko i prvi put. Neka profesorka kardiologije, kao mnogo dobra i tako to. Prvi put kad me pregledala (ali otisao sam sa drugom doktorom kod nje) bila sva fina, sve bilo super, slusala me sta sam pricao)

Drugi put, prvo sretnem jednog starijeg tipa, koji je imao neku operaciju na srcu, i zalio mi se da kad god ode kod kardiologa (cak i na kontrolu), dobije neke lekove i ladno je tip poneo sve svoje lekove da pokaze sada lekaru, a u kesi je bilo oko jedno 20 neotvorenih kutija. Ja onako, malo se cudim i prozovu me da udjem kod lekara. Sve se svelo na ovo, pregledala me za ~2min, nije pogledala sve rezultate koje imam, nije me ni slusala sta sam pricao. A njeno obracanje se svelo na ovo: Nije ti nista, ali evo za svaki slucaj da ti dam 2 leka. Onaj tip od malopre je dobio vise lekova nego ja :)

 I sad sam ostao u cudu. Ako se razbolim od teske bolesti, da li ce me ubije bolest ili lekari? Jer da slusam lekare i da pijem sve sto mi daju, ladno bih do sada umro od overdose-a

 


Zatvara se GeoCities

IT General — Autor flylord @ 02:22

Najcuveniji besplatni hosting (u vlasnistvu Yahoo-a), se zatvara krajem ove godine. Posle toliko godina postojanja i ko zna koliko korisnika, mogu samo da kazem: GeoCities pocivaj u miru.

Relict internet proslosti, jos iz doba pre dot com buma, ali dosta popularan, konacno umire.

 Ko zna zasto je to dobro

Link


Zla kob je meni pokucala

priroda i bol — Autor flylord @ 01:21

Zla Kob, Crna i Učmala

Mračna i Mrtva

je meni pokucala

je meni došla i pozvala me,

družbu da joj pravim, da ne bude sama

Sama i odvratna

Sama i ucveljena

kako samo Zla Kob, ucveljena može biti

 

Smrt mi je došla

došla na vrata moja

Crna Smrt, Crna i Krvava sva

Krv joj u dušu utkana

Krv koja lije, nama izgubljenima

nama otetima i pogubljenima

 

Da li je to život Ili je to smrt

Što je nama data

Data nam je smrt, a život nam je otet

Život koji smo toliko hteli

žudeli za njim

čeznuli za njim

I onda ga izgubili

I u mračnu tišinu otišli

 

Posvećeno mom drugu Ivanu, koga niko nikad vise nece videti, jer nas je napustio nasilnom smrću. 


Hey Luke, use the ceger (a ne plastičnu kesu)

Ekologija — Autor flylord @ 11:29

Da li se iko seća da nasi roditelji i babe i dede, nisu koristili skoo uopšte plastične kese kad idu u prodavnicu, nego platnene, tako zvane cegere (http://ceger.rs). Danas toga više nema, mada eto ja sam počeo da ih koristim, i kad god u prodavnici kažem da neću kesu, prodavačice me čudno pogledaju i oduševe kad vide da imam ceger sa sobom. 

Da li i ti koristiš ceger ?


Facebook zabranio brisanje privatnih podataka

IT General — Autor flylord @ 10:00

Facebook je promenio uslove koriscenja servisa, tako da korisnici vise nemaju prava da brisu svoje podatke. Jednostavno su samo rekli da su i oni vlasnici tih podataka, i ne zele da neko brise njihove stvari :). Ostaje pitanje, naravno, sta ce im svi ti podaci... Teorija zavere ili paranoja, ali je ovo malo previse.

 Our philosophy is that people own their information and control who they share it with. . . . One of the questions about our new terms of use is whether Facebook can use this information forever. When a person shares something like a message with a friend, two copies of that information are created—one in the person’s sent messages box and the other in their friend’s inbox. Even if the person deactivates their account, their friend still has a copy of that message. We think this is the right way for Facebook to work, and it is consistent with how other services like email work. One of the reasons we updated our terms was to make this more clear.


3 jutra zemlje - Atheist Rap

priroda i bol — Autor flylord @ 01:34

Poštovani putnici
Planeta pored koje prolazimo naziva se Zemlja, Zemlja, Zemlja
Na nju smo takodje poslali monolit
Ali je to bilo traćenje vremena
Jer njeni bivši stanovnici
Nisu znali pravilno da ga iskoriste
Jer su bili glupavi, da ...
Ceo razvojni ciklus trajao je tri svemirska jutra
A to se desilo, otprilike ovako je to bilo


Prvo jutro dok je zemlja jos bila mlada
Bez ljudskoga roda i rada
Sve je nekako bilo skladno
Toplo je leto a zima je hladna

Planeta je imala budućnost
Kao nijedna do tad
Ali je neko pogrešno shvatio monolit
I s večeri je pocelo da se menja sve

Drugog jutra došao je čovek
I više nista nije bilo isto
Uzeo je stvari u svoje ruke
Vise ništa nije ostalo čisto

Na tome se on zaustavio nije
Iz gluposti je uništio  sebe i druge
Mržnja oruzje i zagađenje
Zbrisali su svet poput kuge

I trećeg se jutra probudila Zemlja
Bogatija za jedno novo iskustvo
I ponovo sve iz početka
Ali ovaj put stvoriće samo što je vredno

Flora i fauna nasli su mesto
Ali ljudi na njoj biti neće
U vodiču kroz galaksiju sada piše
Planeta harmonije mira i sreće

Kada posečes poslednje drvo
Zatruješ poslednju ribu i reku
Shvatićeš da ipak ne mozeš
Da ubiješ ovu planetu


Powered by blog.rs