Varya Kemi

21 Dec, 2008

Medijana ili Avalski toranj

Generalna — Autor flylord @ 18:39

Da ne ih pisao i prepisivao, samo ću da prenesem tekst koji sam nasao ovoj na Facebook grupi. Znam, da ovo neće ništa promeniti, ali će makar neko pročitati. I nadam se da će makar jedna osoba da se zapita: "zašto? "

Dakle, mi smatramo da Medijana ima daleko veci naucni (dalje: kulturni, obrazovni, turisticki...) znacaj od Avalskog Tornja. Prostim uvidom u istorijat dva lokaliteta, cak i uz pomoc wikipedije, mozemo da se slozimo oko toga. Posebno ako znamo da u doba optickog kabla i doba koje ce nam doneti nano tehnologije, sama namena Avalskog Tornja postaje problematicna.
Istini za volju, traumaticna tacka ovog "slucaja" ima jako puno veze sa politikom. Naime, do besmisla je nejasno zasto bi iko investirao novac u toranj cija upotrebna vrednost gotovo da i ne postoji? Odgovor mozda treba traziti u cinjenici da se toranj nalazi u Beogradu, i da su motivi, sasvim verovatno lokal patriotski. Drugim recima, lokalni beogradski projekat dobija punu drzavnu podrsku, politicku, medijsku i na kraju finansijsku. Lokalni beogradski projekat (motivisan ocigledno jedino osecanjima Beogradjana) tako postaje drzavni.
Sa druge strane, lokalitet Medijana, nesumnjivo znacajniji sa mnogo aspekata, gotovo da je teskom mukom uvrsten u master plan Put Rimskih Careva, a novac za istrazivanja na istom lokalitetu nikada nije odobren, pa ni poslednjim NIP-om. Da stvar bude jos cudnija, cak ni cinjenica da je 2013. godina jubilej Milanskog Edikta, i da je Nis kao rodni grad Konstantina Velikog nameran da ovaj jubilej proslavi, nije dovoljna za ozbiljno sagledavaje lokaliteta od strane drzave Srbije.
Ideja ove grupe je da skrene paznju svih u Srbiji na los tretman "provincije" u odnosu na prestonicu. Ovde ne govorim samo o projektima koji nikada nece biti realizovani (nije velika mudrost da Opstine i Gradovi u Srbiji ne raspolazu sredstvima kojima bi mogli finansirati projekte poput Justinijana Prima, Mediana, Djavolja Varos itd.) vec i o nejednakim sansama gradjana provincije u odnosu na gradjane Beograda (ovo dovodi do iseljavanja mladih ljudi iz provincije u Beograd).
Nasa grupa je otvorena za razmenu misljenja o ovoj temi i ona nije usmerena protiv bilo koga, ona je okrenuta protiv jedne (samo Srbiji normalne) prakse favorizovanja Beograda i beogradskog u odnosu na Srbiju i srpsko.


Komentari

 1. ne znam kome je uopšte palo napamet da u isti koš strpa toranj na Avali i Medianu.
  valjda nismo toliko neobrazovani da zarad gluposti zapostavimo ono čime se možemo ponositi.
  ali, možda i jesmo. ipak je ovo Srbija.
  Prijatno!
  P.S. jesam beogradjanka, ali u svakom momentu stajem na stranu Mediane.

  Autor domacica — 21 Dec 2008, 18:59

 2. nije poenta u medijani. Ima jos mnogo takvih primera po srbiji.
  Kad je trebalo se pravi taj toranj, cela vlast, drzavna, je stala iza toga i drzava je dala pare.

  Kad je u pitanju nesto drugo, nema ih nigde, Ni jednu rec da kazu.

  Autor flylord — 21 Dec 2008, 19:49

 3. @flylord, pa naravno, poenta je u kulturi i čuvanju onog što imamo. samo što taj stepen "civilizacije" oni koji treba još nisu dostigli.
  Prijatno!

  Autor domacica — 21 Dec 2008, 20:16

 4. da, ali cemu sluzi taj toranj? Da li su ga Beogradjani trazili na nekom referendumu ili je nekom politicaru palo na pamet da ga pravi

  Autor flylord — 21 Dec 2008, 21:17

 5. Mislim da nema svrhe porediti Avalski toranj i Medianu. Potrebno je i jedno i drugo.

  Nemojte potcenjivati potrebu za Avalskim tornjem. Iako se ni meni ne svidja cela kampanja oko njegove izgradnje, stoji da je on potreban.

  Autor Predrah Supurovic — 22 Dec 2008, 01:36

 6. potreban za sta? Napravili su u "rekordnom roku". Nasli su pare u rekordnom roku.

  Sto Uzicki aerodrom nisu pustili da radi u rekordnom roku?

  Autor flylord — 22 Dec 2008, 11:48

 7. Mene nervira činjenica da su napravili emisiju na RTS-u za skupljanje para za avalski toranj, pri čemu je cela Srbija davala pare, a nema teorije da tako nešto urade za neki objekat van Beograda...

  Autor Miša iz Niša — 22 Dec 2008, 12:14

 8. Flylorde, taj toranje j epotreban da vi se mogla razviti radio-mreza za sistem digitalen televizije, a kada to bude funkcionisalo tada vise nece postojati "nacionalne frekvencije" kao ograniceni resurs, pa necemo biti primorani da gledamo samo ono sto nam neko odredi da treba da gledamo.

  To sto Uzicki aerodrom nece biti u funkciji ko zna kada nema nikakve veze sa Avalskim tornjem.

  Kada se radi o javnim davanjima, radi se ono sto je bolje izlobirano, to jest iza cega stoje jaci interesi.

  To je demokratija kakvu ste trazili.

  Autor Predrag Supurovic — 23 Dec 2008, 12:37


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs